martes, 2 de junio de 2009

7--1. Relacions Alimentàries.

Una gran part de les relacions que els éssers vius estableixen amb el medi ambient té com a finalitat obtenir la matèria y l'energia que necessiten per a la nutrició. Són les anomenades relacions alimentàries o tròfiques.
  • Productors, Consumidors i Descomponedors.

En un ecosistema podem trobar diferents organismes que obtenen la amtèria i l'energia del medi de manera molt diversa. Poden agrupar-se en:

- Productors:
Aquest nivell el formen organismes autòtrofs com les plantes, les algues i els bacteris, aquests fabriquen la seva matèria orgànica a partir de compostos inorgànics.

- Consumidors: Són organismes heteròtrofs que s'alimenten de matèria orgànica viva. Hi ha diversos tipus de consumidors:

· Consumidors primaris: Aquest nivell el formen els herbívors. S'alimenten dels productors primaris aprofitant directament l'energia que aquests han transformat.

· Consumidors secundaris: Aquest nivell el formen els carnívors. S'alimenten de consumidors primaris (herbívors).

· Consumidors terciaris: Aquest nivell el formen els supercarnívors. Estan a dalt de la cadena, i poden alimentar-se d'altres carnívors. En els ecosistemes solen ser escassos.

· Omnívors : S'alimenten tant de plantes com d'animals.




- Descomponedors:
Són organismes heteròtrofs s'alimenten detritus (restes d'éssers vius o d'excrements).Els descomponedors són sobretot microorganismes (fongs i bacteris). La seva activitat consisteix en transformar la matèria orgànica en inorgànica.


Hecho por: Borja M.

1 comentario: